Farsangtemetés

A farsangtemetés Torockón több száz éves hagyomány, amelyet a mai napig sikerült megőriznie, és széles körben népszerűvé tennie.

A farsangtemetésben csak legények vehetnek részt. A farsangi menet ostoraikat csattogtató betyárokból, bámészkodókat bekormozó bohócokból és ördögökből, kéregetőkből és népviseletbe öltözött párokból és vénleányokból áll. A menetet a pap és a kántor vezeti, mögöttük a zenészekkel. Végigjárva a falu utcáit, a menet a főtéri Vajornál gyűl össze, ahol a pap és a kántor búcsúbeszéde után az ördögök a vályú vizében eltemetik Farsang Dömét. A búcsúbeszéd lényegében egy paródia, melyben kifigurázzák az elmút év falusi történéseit. Délután előadások, este bál következik.

Időpont: február vége - március eleje

Double Rise Festival

Torockó ad otthont a Double Rise Festival-nak, mely Erdély első összművészeti fesztiváljaként 2016-ban került először megrendezésre.

A Double Rise Festival zene, művészet, irodalom, színház és természet, borudvar és táncház, mámor és szerelem, közönség és közösség, egyszerre mainstream és alternatív... ezekkel a szavakkal jellemzik alkotóik. 

Időpont: június vége - július eleje

Információk: https://www.facebook.com/DoubleRise  https://doublerisefestival.ro/

Fotók: https://www.facebook.com/DoubleRise/photos/

Duna Nap

A műemléki előírásoknak megfelelően, gondosan felújított Duna - Ház 2014. június első hétvégéjén nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Duna Nappal. Azóta minden évben sorra kerül a megrendezése, felhőtlen kikapcsolódást kínálva minden korosztály számára.  A gyerekeket kézműves foglalkozások, játékok, gyerek előadások, bábszínház várja, a felnőtteket pedig népművészeti és történelmi előadások, kiállítások, kézműves vásár, komoly- és könnyűzenei koncertek és tüzijáték szórakoztatja.

Időpont: június eleje (2020-ban nem került megrendezésre)

Információk: https://duna-haz.com/duna-nap/

Fotók: https://duna-haz.com/, https://kultura.hu/ 

Trascău Trail Run

A Trascău Trail Run egy hegyi szaladó verseny, melynek Torockó hegyei adnak otthont. A verseny először 2019-ben került megszervezésre, 2020-ban már több mint 450 bátor jelentkező volt. A programban két versenykategória közül lehet választani: a Cross, ami 8.4 km, 500 m szintkülönbséggel az Ordaskőn, és a Félmaraton, ami 23.5 km hoszzú, 1475 m szintkülönbséggel a Székelykőn és az Ordaskőn.

Időpont: szeptember

Információk: https://www.facebook.com/TrascauTrailRun/ 

http://trascautrailrun.ro/

Fotók: https://www.facebook.com/TrascauTrailRun/photos by Andrei Kosorus és Zelea Cornelius

Spirit Fest

A Spirit Fest május elején kerül megrendezésre, ahol a különböző aktív sportok szerelmesei találkoznak.  Az eseményt a Torockói Aktív Turizmus Egyesület (TAT) szervezi, 2015-től fesztivállá nőtte ki magát. A számos aktív sporttevékenység, sportverseny mellett kézműves foglalkozásokra is lehetőség van. Ki lehet próbálni a raftingot és a siklóernyőzést. A fesztivál célja egy aktív, természetközeli és szórakoztató közeg létrehozása, amely minden korosztály számára kikapcsolódást nyújt.

Időpont: május eleje (2020-ban nem került megrendezésre)

Információk: https://www.facebook.com/spiritfest.ro

Fotók: https://www.facebook.com/spiritfest.ro/photos/

Rimetea Climbing Open

(RICO)

A Rimetea Climbing Open (RICO) a hegymászás népszerűsítéséért szervezett esemény, mely szeretettel vár minden érdeklődőt kortól, nemtől vagy tapasztalattól függetlenül. Célja a sportág megismertetése és a technikák elsajátítása a résztvevők  által.

Időpont: május eleje

Információk: https://www.facebook.com/RICOcontest

https://rimeteaclimbingopen.ro/

Fotók: https://www.facebook.com/RICOcontest/photos by Radu Ghițulescu

Konfirmálás

A konfirmáció az unitárius vallás egyik alapvető szertartása, mely az unitárius hitben való megerősödés kinyilvánítása. A konfirmáción résztvevő fiatalok (14 év körüliek) a szertartás által az egyház önálló tagjaivá válnak, és Isten előtt felelősséget vállalnak minden cselekedetükért és hithűségükért. A konfirmáció az unitárius káté ismeretének bizonyításából és fogadalomtételből áll, majd az úrvacsora vételével válik teljessé, melyben a fiatalok ez alkalommal részesülnek először életünkben.

A konfirmáció meghitt, családias esemény, de különleges élmény lehet részt venni rajta kívülállóként is.

Időpont: június

Fotók: https://www.facebook.com/Torockói-Unitárius-Egyházközség-262528400455867/photos by Peterfi Sándor

Betlehemezés

A betlehemezés a karácsonyhoz kötődő magyar népszokás. Többszereplős dramatikus játék, a legnépszerűbb karácsonyi paraszti misztériumjáték, pásztorjáték, melyben Jézus születéséről szóló bibliai történetet játsszák el. 

Torockón a betlehemes játékban csak gyermekkorú fiúk vesznek részt. Szenteste, az angyalváró istentisztelet után indulnak útnak, hogy körbe járják a falut, és ajtóról ajtóra hirdessék a kis Jézus születését.

Időpont: december 24-25.

Fotók: Dulló Ütő Enikő