Torockói Néprajzi Múzeum

A Torockói Néprajzi Múzeum az Alsó Piacsor egyetlen emeletes, az egykori járásszékhely épületében található. Az épület 1889-ben épült, ma a község Polgármesteri hivatalának, múzeumának, könyvtárának és kiállítótermének ad helyet. A múzeumot 1952-ben Györbíró Pál  alapította.

A múzeumban a falu ékességeit, a festett bútorokat, a háztartási eszközöket, a keresztszemes és rámán varrott kézimunkákat, a népviseletet, a vasművességhez használt tárgyakat és régi fényképeket lehet megtekinteni. Megtudhatjuk többek között, hogy a népviselet színe és formája milyen fontos információkat hordozott a viselője koráról, családi állapotáról és még megannyi más dologról. A múzeum Lassel Ágnes múzeum vezető segítségével remek bepillantást nyújt a torockói emberek múltjába, az egykori vasbányászat és vasfeldolgozás rejtelmeibe is. 

Nyitvatartás: Kedd - Vasárnap: 9.00 - 17.00

Elérhetőség: +4 0258 768 001

Ida néni magánmúzeuma

Az egykori fegyverkovácsokról elnevezett Puskás utca végén, a 174-es házszám alatt található a falu egyik gazdag magángyűjteménye. Tulajdonosa, Ida néni (Vígh Ida) volt, az utolsó, piros rámás csizmát készítő csizmadia unokája. Itt készültek a torockói viselet elengedhetetlen tartozékát képező rámás csizmák, amelyek köztudottan kétlabas lábbelik voltak. A múzeum 1994-ben nyitotta meg kapuit a turisták előtt is. Ida néni 2018-ban, 93 évesen hunyt el.

A két helyiségből álló házban a család tulajdonát képező festett torockói bútorok, varrottasok, és a népviselet igen értékes darabjai mellett egy zöld mázas csempékből újrarakott szobai kályhát is láthatunk.

A múzeumot csak előzetes bejelentkezéssel lehet látogatni.

Elérhetőség: Pap Margit (Ida néni lánya): 0762262530

Geley Anna magánmúzeuma

A Puskás utca elején, a 180-as házszám alatt található a falu egy másik magángyűjteménye tekinthető meg. Tulajdonosa, Geley Anna (1899–1966) volt, aki egész életének munkáját és jövedelmét gyűjteményébe fektette. Egy varrottasán a következő szöveg olvasható: „Isten segített régi Torockói gyűjteményeimre és varrottasak is az én kezem munkái. 1920-ban kesztem szegény alapon 1940-ig végeztem.” Halála után a gyűjtemény gondozója lánya, Kőmívesné Király Anna volt, aki 2019-ben hunyt el.

A két szobából álló múzeum tele van saját készítésű varrottasokkal, festett torockói bútorokkal, itt is megtekinthetők a torockói népviselet darabjai, valamint egyéb érdekes és értékes használati tárgyak.

A múzeum jelenleg nem látogatható.